Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Így utaznak az igazán gazdagok

Üdvözöllek az oldalon! Ha tetszik a cikk oszd meg másokkal is,commentelj. Nézz vissza máskor is,folyamatosan frissülünk ;)! Likeolj minket a Facebookon is! És értesülj a napi Frissítésekről
Mi is mutathatja jobban a gazdagságot, mint egy már-már elképzelhetetlen méretű és felszereltségű jachttal befutni egy felkapott kikötőbe valahol a mediterrán vagy a déli tengereken, akár egy több hónapos világ körüli utazás során.

A világ körüli utazásoknál nem a gyorsaság, inkább a luxus és az elegancia számít - no meg az, hogy minél drágább legyen. Az erre a műfajra szakosodott vállalkozások nem is hagyják kétségek között gyötrődni az utazni vágyó milliárdosokat, a piacon csak úgy sorjáznak az őrültebbnél őrültebb ajánlatok.Tagadhatatlan, hogy a nyaralás egy luxustengerjárón semmihez sem fogható: kifogástalan szállást, kifinomult konyhát, egzotikus körülményeket, az extránál is extrább ellátást sok helyen, sok szervezésben lehet találni, de mindezt együtt, a leggyönyörűbb tengeri, óceáni környezetben? Ráadásul úgy, hogy az úszó sokcsillagos hotelek néha felfoghatatlanul különleges helyszíneken kötnek ki.
Az igazi luxus személyre szabott, nem pedig magas színvonalú tömegnyaralás, ahol csak egy vagy a sok gazdag között. Az igazi luxus közepette minden vendégnek úgy kell éreznie, ő a legfontosabb utas minden szempontból - érzékelteti a különbséget Mary Jean Tully, a felső kategóriás tengerjárók üzemeltetésére specializálódott, Silversea Cruises társaság elnök-vezérigazgatója.


Már 22 ezer dollárért megkerülhető a glóbusz
A luxus hajóutak kínálata annak ellenére csaknem beláthatatlan, hogy a piacot néhány nagy szereplő uralja - mellettük számtalan kicsi és még kisebb helyi társaság működik. Az utóbbiak ugyancsak páratlan szépségű utakat kínálnak kisebb hajókon "korrekt luxus" közepette, az igazi nagy fogások azonban a nagy társaságok ajánlatai, elsősorban a világ körüli hajóutak. A földkerülő "blockbuster" túrák mellett megszámlálhatatlan hosszabb-rövidebb utat, körutat szerveznek a világ összes szép és még szebb pontját érintve. Los Angeles-London, Szingapúr-Velence, az Antarktisz és Patagónia, Ázsia és az arab vizek, Észak-Európa és a karibi kör, Mumbai-Velence, Koppenhága-Montreal, Barcelon-Rio de Janeiro, norvég fjordok - felsorolni is lehetetlen az irányokat.


A magyar luxus
Bár a körülmények szöges ellentétben állnak az úszó gigahotelekben elérhetőkkel, sőt kifejezetten táboriak és zaklatottak, mégis egyfajta luxusként lehet megélni, hogy az érdeklődő befizetheti magát a legkomolyabb, magyar tulajdonban álló és magyar zászló alatt versenyző csúcskategóriás vitorlás versenyhajóra. A magyar Wild Joe Sailing Team hajóján, a korábban Wild Oats IX. nevet viselő hatvanlábas offshore vitorlás versenyhajón kínál előre egyeztetett időpontokban lehetőséget amatőröknek, profiknak, csapatoknak, egyéni versenyzőknek, hogy kipróbálják magukat. Az ajánlat versenyen való részvételre, egyszerű charterre, vagy alkalomszerű kipróbálásra szól. A versenyzésen kívül a hajóhoz háromfős személyzetet biztosít a csapat, de a túra során a gyakorlott vitorlázók vezethetik, önállóan is kezelhetik ezt a különleges jószágot. A teljes hajóbérlés ára túrázásra, háromfős személyzettel, túravitorlázattal egy napra 1800, két napra 3400, három napra 4800 euró, ez után minden további nap 1500 euróba kerül. A legénység ellátásáról a bérbe vevőnek kell gondoskodnia. Versenyen - legalább három napra - a tarifa négyfős személyzettel, teljes versenyvitorlázattal 2500 euró naponta.

A világ körüli hajóutakat jellemzően 40-42 ezer dollár fejenkénti tarifától kínálják - bár akad olyan akciós ajánlat is, amely már 22 ezer dollárért körbevisz a glóbuszon -, a felső határ pedig a csillagos ég. A szakasztúrák árai jellemzően néhány ezer dollártól a legolcsóbb földkerülő utak áráig tartanak a távolságtól és az alkalmazott luxustól függően. Kivételek természetesen itt is vannak, akad olyan desztináció, amely drágábban érhető el, mint megkerülni a Földet.


Ez a csúcs
A világ legdrágább vízi glóbusztúráját a Six Star Cruises cég kínálja, a Luxury Cruise Line nevű szolgáltatás 1,6 millió dollárért érhető el páronként. A Los Angelesből (LA) induló négy hónapos túrára a szervezők Sikorsky helikopterrel gyűjtik össze a delikvenseket Londonba, ahol azon mód, afféle kötelező programként részt vesznek egy "bemelegítő" reggelin, amely beluga kaviárból és Dom Perignon pezsgőből, valamint a kilónként kétezer fontba kerülő Da Hong Pao teából áll. Ezt követően mahagóni burkolattal és aranyozott szerelvényekkel felszerelt privát Boeing üzleti jettel repülnek a tenger töltött az utazás indulási állomására, Los Angelesbe. Csak ekkor kezdődik igazán az út, amelyen 115 nap alatt 28 ország - köztük Francia Polinézia, Új-Zéland, Ausztrália, Mauritius, Dél-Afrika, Barbados, Florida, Malajzia, Madagaszkár, Indonézia, Kamerun, Tahiti, Zanzibár, a Maldív-szigetek és Vietnam - 52 kikötőjét érintik. Repülés közben a Michelin-csillagos séf szervírozza a tízfogásos menüt. LA-ben Rolls Royce Phantom limuzinnal érkeznek meg a kikötőhöz, ahol a valaha eladott legdrágább - mintegy 1,4 milliárd dollárba kerülő - tengerjáró, a Silversea társaság Silver Whisper luxus-óceánjárója horgonyoz.


Behajózás előtt a földkerülő milliárdosok a program részeként "akklimatizálódás" céljából eltöltenek négy napot a Beverly Hills-i Wilshire Hotelben. Az utazás végeztével ugyancsak "jár" a négynapos "visszazsilipelés" a mindennapokba, amit egy privát villában tudnak le Miamiban. A napi csaknem 12 ezer dollárért befizetett társasutazáson a hajón a Royal Suite két, egyenként ezer négyzetméteres hálószobából, két márvány fürdőszobából, étkezőből és két erkélyből álló lakosztályban helyezik el az utasokat. (Létezik fapados megoldás is, az Ocean View Vista lakosztályban fejenként valamivel több mint 48 ezer dollárért is lehet abszolválni a túrát.) A Six Star Cruises igazgatója, Mal Barritt szerint annak ellenére, hogy Európa gazdasága távolról sem egészséges, ezt a nyaralási csomagot jól el lehet adni. A kabinok közül egy sem marad üresen idén nyáron sem, hiszen "a világ legexkluzívabb nyaralásának programját megrendelőink igényei alapján állítottuk össze".


Gyakorlatilag bárhová "közlekednek"
A Six Stars ajánlatát a kategóriában egy nagyságrenddel "olcsóbb" hajózások követik. A műfaj talán legerősebb szereplője a Silversea, amely a Silver Whisper mellett több fényűző óceánjárót is üzemeltet. A társaság olasz családi tulajdonban van - a római Lefebvre családé -, és a menedzsmentet is ők vezetik. A cég flottájában kisebb és nagyobb hajók egyaránt futnak, amelyek 100-540 vendéget tudnak hajókáztatni keresztül-kasul a világ tengerein. A kisebbek előnye, hogy olyan kikötők is be tudják fogadni őket, ahová az extrém méretű luxus-óceánjárók esetleg nem férnek be, így az utasok több egzotikus helyszínt is be tudnak járni. E hajókon minden lakosztály óceánra néző, a fürdőket Bulgari-termékekkel "szerelték fel", egyiptomi pamut az ágynemű és a komornyik magától értetődő. A világon gyakorlatilag bárhová "közlekednek" a mediterrán városoktól kezdve a meleg tengeri szigetvilágon át az afrikai kikötőkig. A cég 115 napos világ körüli ajánlata Los Angelesben kezdődik és a miami Fort Lauderdale-ben fejeződik be. Az út során a több tucat célpont között érintik például Tahitit, Hongkongot és Barbadost is. A jellemzően az év elején induló hajókázás ára személyenként 50 ezer dollárnál kezdődik.


Még nagyobb durranásokat terveznek
Amennyiben a luxus-óceánjárókat üzemeltető társaságok tervei megvalósulnak, a mostani árak aprópénznek tűnnek majd az új hajókkal futott útvonalakéhoz képest. Az egekig növekvő építési költségeket ugyanis be kell hozni a luxustúrákon. A "leghúzósabb" terv a Freedom Ship, amely várhatóan 10 milliárd dollárba kerül és állítólag saját repülőtere, kórháza és kaszinója is lesz a fedélzeten. A hajó egy teljes, világ körüli utat két év alatt tesz majd meg, így az utasoknak bőven lesz alkalmuk költekezni akár a fedélzeten, akár a kikötések során.
Az 1640 méter hosszúra tervezett Princess Kaguya 5,4 milliárd dollárba kerül, 8400 utast lehet elhelyezni a lakosztályaiban, illetve az ott működő három komplett hotelben. Ezekenkívül bevásárlóközpont, koncertterem és mintegy 50 étterem várja majd a hajózókat.

A Carvinal Pinnacle már csak 1,5 milliárd dollárba kerül és több mint hatezer utast tud majd szállítani. Az Oasis három bekerülési költsége 1,4 milliárd dollár lesz, 6360 főt tud befogadni, akik a szokásos luxus mellett vízi színházat is látogathatnak a fedélzeten. A tervek szerint e luxuskrúzereken kívül még további hat új úszó turistateleppel bővül a kínálat a következő pár évben. Ezek a Carnival Vista (975 millió dollár), a Norwegian Bliss (900 millió dollár, 4200 utas), a P&O Britannia (820 millió dollár, 4372 utas), az Eoseas (740 millió dollár, 3311 utas), a Titanic 2 (500 millió dollár), 7 Seas Explorer (450 millió dollár, 738 utas).

Az 1988-ban alapított japán tulajdonú - a Nippon Yusen Kaisha hajótársaságé a cég - Crystal Cruises hajóin a megszokott extrák - friss virágok, esti ágyazás, szobaszerviz mellett - nyelvoktatást, golfleckéket és különleges wellness szemináriumokat kínálnak. A társaságnál a Los Angeles-London "járat" drágább, mint a világ körüli túra, a 89 napos "szakaszjegy ára több mint 43 ezer dollár fejenként, míg "körbe menni" Miamiból indulva csaknem 40 ezer, San Franciscóból pedig valamivel több mint 33 ezer dollárért lehet.

Az 1986 óta működő amerikai Seabourn - a társaság központja Seattle-ben van - hat hajóból álló flottája bahamai zászló alatt közlekedik. A fedélzeteken 104-225 lakosztályt helyeztek el, a vendégeket háztól házig szállítják és speciális ajándékokkal is kedveskednek nekik. Az utazás idejére "fedélzeti hitel" lehetőséget is kínálnak, jellemzően 250-2500 dollár erejéig. A társaság "menetrendje" gyakorlatilag az egész földgolyót behálózza, beleértve az Antarktiszt is. Föld körüli útjukat a 2011-ben vízre tett Seabourn Quest hajón kínálják, a 116 napos hajózás a Quest Penthouse lakosztályban 104 ezer dollárba kerül fejenként, de létezik félárú verzió is. A 32 napos ázsiai, indiai és arábiai úton pedig olyan helyekre is elviszik az utast, ahová a legtöbb versenytársuk nem. A március elején induló körutazás alapára személyenként valamivel 10 ezer dollár felett van.
Forrás: http://www.napi.hu
0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése