Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Nyugdíjra spórolt? - erre a változásra figyeljen

Üdvözöllek az oldalon! Ha tetszik a cikk oszd meg másokkal is,commentelj. Nézz vissza máskor is,folyamatosan frissülünk ;)! Likeolj minket a Facebookon is! És értesülj a napi Frissítésekről




Az óévben elfogadott adótörvények az élet- és nyugdíjbitosztási szabályokat is módosítják 2017-től – ezekre ideje felkészülni. Januártól változik a cafeteria adóztatása, viszont nem nő a családi adókedvezmény - a két gyermekeseknek még egy évig türelemmel kell lenniük.

Az óévben is alaposan átírta az adótörvényeket a parlament, annak ellenére, hogy 2015-től nagy rendszerbeli változások nem következnek be, ám egyes részletekre érdemes lesz odafigyelni. A legnagyobb vita a személyi jövedelemadózásban a cafeteria változásai körül folyt - a végleges változtat egy puhább verzió az eredeti javaslathoz képest, így nem változik lényegesen a béren kívüli juttatások köre. A törvény szerint évi 500 ezer forintról 200 ezer forintra csökken a kedvezményesen adható cafeteria értéke.

Ezen felül SZÉP-kártyán 450 ezer forintig adható változatlan adóteherrel támogatás az eddigi 500 ezer forinttal szemben, így csak az évi 450 ezer forint feletti támogatások esetében nőnek a terhek. Az új szabályozások értelmében havi 16,6 ezer forint marad a SZÉP-kártyán kívüli adható cafeteria kedvezményes adózású része, míg további havi 20,8 ezer forint utalható SZÉP-kártyára. Az adómentes juttatások köre sem változik lényegesen: megmarad a munkáltató lakáscélú támogatása, sőt jövőre lakások akadálymentesítéshez, illetve az ilyen célú hitel törlesztéséhez is hozzájárulhat adómentesen a munkaáltató - derül ki a RSM DTM adótanácsadó cég összefoglalójából.

A családi adókedvezmények kibővítését a kormány kitolta a 2016 utáni évekre, ám januártól jön az első házasok kedvezménye. Januártól az ifjú házasok - amennyiben legalább az egyik tag csak az első házasságát köti - havi 5000 forint adókedvezményt kap. A kedvezményt 24 hónapig vagy a családi adókedvezmény érvényesítésének első időpontjáig vehetik igénybe. A kedvezményt együtt veheti igénybe, vagyis nem kétszer, hanem egyszer jár a havi 5000 forintos adókedvezmény. A gyermekkedvezmény majd csak 2016-tól emelkedik a kétgyermekes családoknál négy éven át fokozatosan, így 2020-ra áll be az új rendszer. Két gyermek esetében az igénybe vehető kedvezmény 62 500 forintról 125 ezer forintra emelkedik.

A teljes életre szóló életbiztosítások esetében fontos változás, hogy 2017 után adójogi szempontból hasonlóan kezelik a többi megtakarítási jellegű biztosítással, azaz megszűnik a rendszeres díjának az adómentessége. A 2018 után kötött életbiztosításokból származó jövedelem kamatjövedelemként adózik.
A törvény pontosítja a nyugdíjbiztosítás fogalmát: a biztosítás kedvezményezettje - a halálesetet kivéve - csak a biztosított lehet. Amennyiben a szerződő és biztosított két különböző személy, és a szerződő fél megszünteti a biztosítást, a felhalmozott összeg a biztosítottat illeti meg - hívja fel a figyelmet az RSM DTM.


(Forrás:http://www.napi.hu)


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése