Üdvözöllek az oldalon!
Ha tetszik a cikk oszd meg másokkal is,commentelj. Nézz vissza máskor is,folyamatosan frissülünk ;)!
Likeolj minket a Facebookon is! És értesülj a napi Frissítésekről
Friss, meleg és illatos… Milyen kár, hogy illatokat nem lehet csatolni a receptek, képek mellé!
A guba ugyan egy tipikusan karácsonyi nyalánkság, de mi most kívántuk
meg, ráadásul olyannyira, hogy alig tudtam megmenteni belőle egy kisebb
darabot a fotózáshoz!
A mákos-almás gubatortához:
- 6 kifli
- 15-20 dkg mák őrölve
- 7 dl tej
- 10 dkg cukor + 2 evőkanál az almához + 1 teáskanál a tojásfehérjébe
- 2 evőkanál méz
- 2 alma
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 1 kávéskanál fahéj + 1/2 kávéskanálnyi az almához
- 1-2 evőkanál rum aroma
- 3 tojás
- vaj és zsemlemorzsa a formához
A vaníliasodóhoz:
- 4 tojássárgája
- 8 dkg cukor
- 1 evőkanál liszt (púpozott)
- 2 csomag Bourbon vaníliás cukor
- 1 teáskanál vanília aroma
- 4 dl tej (+ 1 dl, ha szükséges)
- 2 dl habtejszín (nem növényi!)
A guba elkészítéséhez felkarikázzuk a kifliket, és egy nagyobb
műanyag tálba tesszük. Hozzáadjuk a mákot és a reszelt citromhéjat. Az
almát meghámozzuk és lereszeljük egy nagyobb lyukú reszelőn. Egy kisebb
fazékban 1 evőkanál vajat megolvasztunk, rátesszük a reszelt almát,
meglocsoljuk a citrom levével, a 2 evőkanál cukrot és a fél kávéskanál
fahéjat is rászórjuk, majd megpároljuk az almát. Hagyjuk teljesen
kihűlni.
A tejet feltesszük melegedni a cukorral, vaníliás cukorral, mézzel és
a fahéjjal. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját kicsit felverjük
kézi habverővel, ha már meleg a tej (nem szabad, hogy forró legyen) a
sárgájához szedünk pár evőkanálnyit, és összekeverjük. Ha elkezd forrni,
levesszük a tűzről, belekeverjük a rum aromát is.
A kiflit összekeverjük a mákos citromhéjjal, és ráöntjük a fűszeres
tejet, majd jól összedolgozzuk. Egy 26 cm-es kapcsos formát kivajazunk
és zsemlemorzsával megszórjuk. A formába szedjük a guba felét, kissé
belenyomkodjuk, majd a reszelt-párolt almát elosztjuk a tetején, végül
következik a maradék guba a tetejére. Előmelegített sütőben 180°C-on 15
percig sütjük.
Míg sül, a 3 tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral. Tizenöt
perc után kivesszük a sütőből a gubát, és a tetejére simítjuk a kemény
habot. Visszatesszük a sütőbe még kb. 20-25 percre, hogy szép,
aranybarna legyen a teteje.
A vaníliasodóhoz szétválasztjuk a tojásokat. A tojássárgákat a
cukorral, vaníliás cukorral és a liszttel kikeverjük. Apránként
felengedjük a tejjel és a tejszínnel, majd lassú tűzön, folyamatosan
kevergetve krémmé főzzük. A tűzről levéve belekeverjük a vanília aromát.
Ekkor, ha sűrűnek találjuk, a maradék 1 dl tejjel hígíthatjuk. Tálalás
előtt lehűtjük. Isteni finom vaníliasodó!
Boribonka receptje.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése