Télen gyakran fogyasztunk
citrusféléket: narancsot, grépfrútot, valamint ezek kisebb társait,
mandarint és klementint. A kis darabokban lehámozott héjat a legtöbben
egyszerűen kidobjuk, de mi legyen a szépen, egy darabban lefejtett
héjjal? Azon kívül, hogy kellemes az illata, másra is fel lehet
használni. Mi most egy egyszerűen kivitelezhető megoldást javaslunk:
készítsünk belőle mécsest!
Nem bonyolult, nem igényel rendkívüli kézügyességet, hamar elkészül, és csupán egy pár hozzávaló szükséges hozzá. Az elkészült mécses pedig hangulatossá varázsolja a szobát. Következzen hát, hogyan készül a mandarinmécses (vagy narancsmécses, vagy klementinmécses etc.)!
- Olívaolaj, amelyet a mécsesbe fogunk tölteni. Az illóolajok szintén tökéletesen megfelelnek a célra.
- Egy kellően éles kés és kisolló.
Az ujjunkat a résnél a héj alá dugva körben válasszuk el a két fél héjat a gerezdektől.
Ügyeljünk rá, hogy az elválasztáskor a
zöld szármaradvány felőli fél belsejéből ne szakadjon ki a gerezdeket
elválasztó hosszú fehér, gyufaszálszerű rész, ugyanis ebből lesz majd a
mécses kanóca.
Ha a "kanóc" túl hosszú, csípjünk le a végéből egy kicsit.
Töltsünk olajat a mécses aljába. A
kanócra is öntsünk olajat, és amíg várunk, hogy jól megszívja magát,
készítsük el a mécses tetejét.
Egy kisolló segítségével vágjunk egy szép mintát - csillagot, holdat, kört stb. - a másik fél héj tetejébe.
Gyújtsuk meg az olajjal átitatott kanócot, majd helyezzük rá a mécses tetejét.
Készen is vagyunk, már csak gyönyörködnünk kell a látványban! :)
Nem bonyolult, nem igényel rendkívüli kézügyességet, hamar elkészül, és csupán egy pár hozzávaló szükséges hozzá. Az elkészült mécses pedig hangulatossá varázsolja a szobát. Következzen hát, hogyan készül a mandarinmécses (vagy narancsmécses, vagy klementinmécses etc.)!
Hozzávalók:
- Néhány szép mandarin, amelyeknek nagyjából ép a héjuk. Természetesen a narancs, klementin, egyéb citrusfélék ugyanígy megfelelnek.- Olívaolaj, amelyet a mécsesbe fogunk tölteni. Az illóolajok szintén tökéletesen megfelelnek a célra.
- Egy kellően éles kés és kisolló.
A mécses elkészítése:
A késsel apró mozdulatokkal, óvatosan vágjuk körbe a gyümölcsöt az "egyenlítő" vonalában.Az ujjunkat a résnél a héj alá dugva körben válasszuk el a két fél héjat a gerezdektől.
(Forrás:http://embers-eg.webnode.hu)
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése