10.szelethez:
A piskótához
30 db babapiskóta
300 ml kávé (erős főzet)
20 ml rum - 80%-os
50 g porcukor
A krémhez
250 g mascarpone
375 ml tejszín (30-32%-os)
250 g kristálycukor
3 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
10 g lapzselatin
A díszítéshez
kakaópor - holland
Leírás
A
tiramisu a 17. században született. Történelmileg bizonyított tény,
hogy Cosimo de Medici, Toszkána Granduca-ja egy alkalommal Siena-ban
járt és az ottani cukrász illő módon szeretett volna kedveskedni neki,
ezért kiötlött egy édességet - tudva, hogy Cosimo nagy rajongója az
édességeknek. Leginkább arra törekedett, hogy a desszert ne csak
eltelítse, hanem energiával is megtöltse fogyasztóját, így került bele
az erős kávé.
Elkészítés
1
Készítsük
elő egy 17 X 24 cm-es, magas peremű tepsit. Először az alsó
piskótaréteget fogjuk előkészíteni. Ehhez tegyük egy tálba az eszpresszó
kávét, és ízlésünk szerint ízesítsük meg enyhén rumosra, és enyhén
édeskésre a porcukorral, majd jó alaposan keverjük össze.
2
Most
a babapiskóták egyik felét egyenként beáztatva - csak 2-3 másodpercig -
a kávés oldatba, tegyük szorosan a tepsi aljába. Ha megvagyunk, a
maradék kávés oldatot, és babapiskótát tegyük félre, később még kelleni
fognak.
3
Most
egy lábasban közepes lángon tegyünk fel vizet a tűzhelyre főni. Egy
tálban keverjük össze az egésztojásokat a kristálycukorral, majd mikor
felforr a vizünk, tegyük rá vízgőzre a tojásos keveréket. Gyakran
megkevergetve addig kell melegítenünk a cukros tojást, míg csípős nem
lesz a hőmérséklete.
4
Míg
a tojás a gőzfürdőn melegszik, a behűtött tejszínből kemény habot
verünk, majd betesszük a hűtőbe. A lapzselatint kevés langyos vízben
beáztatjuk. A mascarponét pedig kiszedjük egy kis tálba, és simára
keverjük, majd ezt is félretesszük.
5
Közben csípősre melegedett a tojásunk. Levesszük a gőzfürdőről, és maximális fokozaton, kihűlésig habosítjuk.
FIGYELEM! Ne legyünk türelmetlenek, valóban kihűlésig habosítsuk, mert különben elfolyik majd a krémünk!
6
Ha
a tojás kihűlt, elkezdjük összerakni a krémet. A tejszínhabot
elővesszük a hűtőből, és óvatos mozdulatokkal hozzákeverjük a
mascarponét. Végül hozzáöntjük a tojásos habot, és lassú mozdulatokkal
ezt is hozzákeverjük a tejszínhez.
7
A
lapzselatinra már korábban vizet kellett öntenünk, erről most leöntjük a
vizet, egy edénybe tesszük, és a lehető legkisebb hőfokon felolvasztjuk
folyamatosan kevergetve azt - ez kb 10-20 másodpercet vesz igénybe.
FIGYELEM! Nem forraljuk fel a zselatint, sőt ne is forrósítsuk fel!
Amint feloldódott, jó is!
8
Most
vékony sugárban, folyamatos keverés mellett keverjük a zselatint a
krémhez. Ügyeljünk, hogy a zselatint jól eloszlassuk a krémben! Ezzel el
is készült a töltelék.
9
A
töltelék felét szedjük a beáztatott babapiskótákra, simítsuk el, majd a
maradék babapiskótákat jól beáztatva osszuk el a krém tetején.
10
Ha ez megvan, oszlassuk el a babapiskótákon a maradék krémet is, simítsuk el, majd tegyük a fagyasztóba a tiramisut.
11
A
tiramisut fagyasztás után forróvizes késsel körbevágjuk, szeleteljük,
kakaóporral meghintve, kiengedve tálaljuk, de akár gombócozva is
tálalhatjuk.
FIGYELEM! A fagyasztás a leggyorsabb út a fogyaszthatósághoz. Íz
tekintetében az a legjobb, ha 6-8 órát tud állni a sima hűtőben a
tiramisu, ekkor jól összeérnek az ízek.
Forrás:http://aprosef.hu
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése