Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Gigantikus fekete lyukat fedeztek fel

Üdvözöllek az oldalon! Ha tetszik a cikk oszd meg másokkal is,commentelj. Nézz vissza máskor is,folyamatosan frissülünk ;)! Likeolj minket a Facebookon is! És értesülj a napi Frissítésekről


Nyolcmillió naptömegű fekete lyukat fedeztek fel a Brigham Young Egyetem csillagászai, akik a gigantikus képződményről az Amerikai Asztronómiai Társaság seattle-i közgyűlésén számoltak be.

Egy fekete lyuk illusztrációja
Forrás: NASA/JPL-Caltech


A fekete lyuknak a KA 1858 katalógusjelű galaxis ad otthont, amely mintegy 100 millió fényévnyire, a Hattyú (Cygnus) és Lant (Lyra) csillagképek között helyezkedik el.


A Brigham Young Egyetem kutatói a NASA bolygóvadász űrteleszkópja, a Kepler felvételeit és nagy földi telepítésű távcsövek adatait elemezték, hogy meghatározzák a fekete lyuk főbb paramétereit. Az objektum tömegét a fényvisszaverődés feltérképezésének módszerével határozták meg. Az eljárás a spirális pályán a fekete lyukba áramló anyag megfigyelésén alapul, amely a folyamat során rendkívüli mértékben felmelegszik és intenzív fényt bocsát ki. A sugárzás visszaverődik a galaxis központjától különböző távolságra lévő gázfelhőkről, és e "fénycsomagok" több napos időeltolódással érik el a földi telepítésű távcsöveket. Az időeltolódás mértéke, valamint az anyag áramlási sebessége alapján határozták meg a kutatók a központi fekete lyuk tömegét.

"Nagyszabású projektről van szó, amelynek keretében a világ számos pontján működő nagy teleszkópok megfigyelési adatait elemeztük. Így határoztuk meg, hogy a KA 1858 katalógusjelű galaxis centrumában lévő fekete lyuk tömege nyolcmillió Nap tömegével egyenlő" - hangsúlyozta Michael Joner professzor, az Astrophysical Journal című szaklapban megjelenő tanulmány társszerzője.

Forrás: Origo.hu

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése