Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Jézus nem istállóban született – állítja egy teológus

Üdvözöllek az oldalon! Ha tetszik a cikk oszd meg másokkal is,commentelj. Nézz vissza máskor is,folyamatosan frissülünk ;)! Likeolj minket a Facebookon is! És értesülj a napi Frissítésekről




A keresztény hagyomány úgy tartja, hogy Jézus egy istállóban született, mivel a zsúfolt betlehemi fogadóban már nem jutott hely Máriának és Józsefnek. Az elhagyatott istállónak azért van fontos szerepe, mert ha valóban ott született Jézus, az akkori világnak fogalma sem volt arról, így nem is érdekelhette, hogy valahol egy Isten háta mögötti helyen, közösségen kívül jött világra a Megváltó.


Ian Paul teológus-pap most azt állítja, hogy Jézus valójában nem istállóban született, a dolog mögött az Újszövetség ógörög fordításának félreértelmezése áll. A görög szó, a kataluma, amit hagyományosan fogadónak fordítanak, az valójában magánházak vendégszobáját jelenti, azt a felső részt, amit lakószobának használnak.

Továbbá, ha volt is fogadó az akkori Betlehemben, a kor szokásai szerint a párnak nem ott, hanem a rokonoknál kellett megszállniuk. Józsefnek és Máriának voltak rokonaik Betlehemben, hisz éppen azért mentek oda népszámlálásra.
A házak többsége akkor egyetlen nagy lakószobából állt, a szobának az alsó szintjén pedig éjjelre az állatokat hozták be. Innen nyílt egy vendégszoba a tetőn, ahol a vendégeket szállásolták el. Itt kellett volna Józseféknek is megszállniuk, ám már nem volt hely, ezért az alacsonyabban fekvő részben, az állatok mellett kaptak helyet.

Az értelmezés ugyanakkor nem új, hisz a teológusok már az 1500-as években jelezték, hogy félrefordításról van szó. Ian Paul szerint azért fontos tisztázni ezt a kérdést, mert ha beigazolódik, hogy téves az istállós értelmezés, akkor a karácsony is más értelmet kap.
A teológus úgy véli, ha a karácsony üzenete épp az, hogy Jézus nem egy mindenki és minden által elhagyatott helyen született, hanem egy zsúfolt házban, család társaságában. Ian Paul szerint ez a verzió harmonizál az Újszövetség többi részével is, azzal a teológiai üzenettel, hogy Isten valóban az emberek felé fordult, és tényleg közéjük küldte egyszülött fiát.

(Forrás:http://filantropikum.com)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése